was successfully added to your cart.

Önműködő traktor koncepció kapott ezüstérmet a SIMA díjkiosztón

By 2016-12-06Egyéb
1netre_sima_dij

A díjat a SIMA szervezet ítélte oda / Az Önműködő Koncepciójárműben rejlő lehetőségek potenciáljának elismerése a gép és a munka termelékenységének növeléséért / A gép a már jól bevált CASE IH Magnum traktoron alapul / A tervezés a biztonságra és a termelékenységre irányult a legmodernebb stílusba csomagolva.

A CASE IH-t a SIMA francia nemzetközi mezőgazdasági gépkiállítás innovációs ezüstérmével tüntették ki az Önműködő Koncepciójármű (ACV) képességeinek elismeréseként, amely a CASE IH Magnum CVX traktor vezetőnélküli változata, és figyelemre méltó mezőgazdasági fejlesztést képvisel. Ezt az innovatív technológiát először a 2016-os amerikai Farm Progress Show kiállításon mutatták be.

A kiállítás valamennyi résztvevője számára elérhető SIMA Innovációs Díjakat új fejlesztésekért ítélik oda olyan dizájnok és jellemzők vonatkozásában, amelyek jelentős előnyöket nyújtanak a felhasználók számára. A CASE IH ACV-nek odaítélt ezüstéremmel azt az értéket díjazták, hogy a jármű mentesíti a gépkezelőt az állandóan ismétlődő, monoton szántóföldi feladatok alól, lehetővé téve a munka hatékonyabb elvégzését, valamint megtéve a következő lépést a precíziós gazdálkodás hatékonyságának növelése terén.

“Valós igény van erre a technológiára, mivel a világ bizonyos részein egyre nehezebb szakképzett munkaerőt találni, amikor a nagygazdaságokban a csúcsszezonban hosszú órákat kell a szántóföldeken dolgozni.” – mondja Dan Stuart a CASE IH-tól.

“Ez a koncepció a mérnökeink az iránti elkötelezettségét mutatja, hogy megoldást találjanak erre, és ahogy haladunk a fejlesztésben, előfordulhat, hogy a robot traktor bizonyos technológiái már meg fognak jelenni a meglévő gépeinkben is. A precíziós gazdálkodás és a gépautomatizálás már most is egyre fontosabb szerepet tölt be a hatékonyabb, gazdaságosabb és környezetbarátabb mezőgazdaság iránti igény kielégítésében, azonban az év bizonyos időszakaiban még mindig hosszú órákat kell a szántóföldön tölteni, különösen a betakarítás és a vetés során.”

Az ötéves fejlesztés eredményeként az ACV robot traktor azáltal segít megfelelni ennek a kihívásnak, hogy a legtöbbet hozza ki az ideális termőtalajból és az időjárási körülményekből, ugyanakkor minimalizálja a magányosan eltöltött munkaórák szükségességét.

“Míg az automata kormányzás és a telemetria már most is rendelkezésre áll a jelenlegi traktorokon, az önállóan működő technológia ezt még magasabb szintre emeli. A meglévő Case IH Magnum nagyteljesítményű hagyományos traktorokon alapulva, és a rendkívül pontos CASE IH RTK+ GPS navigáció segítségével megvalósított AccuGuide automata kormányzással a robot traktor koncepció arra lett kifejlesztve, hogy teljes mértékben távolról végzett felügyeletet és vezérlést tegyen lehetővé a szántóföldi adatok azonnali rögzítésével és továbbításával. Azért a Magnum CVX típust választottuk az ACV fejlesztés alap traktorának, mert ez a gép elsősorban pl. vetésre és elsődleges/másodlagos talajművelésre lett tervezve.” – magyarázza Stuart úr.

Ezeket a nagy traktorokat gyakran nagy munkaszélességű vetőgépek nagy sebességű vontatására használják, ami szakképzett gépkezelőt és hosszú munkaórákat igényel a rendelkezésre álló időjárási körülmények maximális kihasználása érdekében. Az önálló működés kisebb munkaterhelést jelent ezekben a rövid időszakokban, és lehetővé teszi azok maximális kihasználását, azonban az ACV a meglévő gépflottákba is nagyon jól integrálható, ráadásul a vezető nélküli technológia alkalmazása ellenére standard motort, sebességváltót, alvázat és 3-pontot / TLT-t / hidraulikus csatlakozókat használ.

A traktor működtetése egy asztali számítógéppel, vagy laptoppal kezdődik, amelyen kijelölhetők az adott parcella leghatékonyabb megműveléséhez megfelelő nyomvonalak. Az önműködő technológia leginkább olyan feladatokra használható, amelyekben mindezekre lehetőség van, mint pl. a talajművelés, a vetés és a permetezés, és ugyanolyan jól alkalmazható a kisebb traktorokon is, ahol pl. kaszálás, vagy gyümölcsösök permetezésére használható. Ahol szükséges, a gép kézzel is irányítható. A gépkezelő ezután kiválaszthatja a kívánt feladatot egy előzetesen beprogramozott menüből a gép egyszerű kiválasztásával, meghatározva a szántóföldet, majd beállítva a traktort a feladatra, ami együtt alig igényel 30 másodpercnél több időt. A gép funkcióit szenzorokon keresztül lehet működtetni, amelyek automatikusan vezérlik a motor beindítást/leállítást, gyorsítást/lassítást, a motorfordulatszám szabályozását, a fordulásokat, a sebességváltót, a TLT-t, a függesztőszerkezetet és a hidraulikus funkciók működését, a differenciálzárakat és a kürtöt.

Ezután a gép munkája asztali számítógépen, vagy táblagépen figyelhető és kontrollálható, ahol egy teljesen interaktív kezelőfelület jelenik meg, ami lehetővé teszi a működtetést, a nyomonkövetést és az adatok és képek rögzítését. Egy nyomvonal tervező menüben látható a traktor haladása, egy másikban pedig a gép kamerájának képe, így a felhasználó ugyanazt látja, amit a traktor, és egy további menü pedig lehetővé teszi a traktor és a munkagép legfontosabb paramétereinek nyomonkövetését és módosítását, mint pl. a motorfordulatszám, az üzemanyag szint és a munkagép adatok – pl. a vetési tőszám. A szántóföldre vezető útvonal is megtervezhető, amennyiben ez arra alkalmas magánutakon megvalósítható.

A CASE IH az ASI technológia szolgáltatóval együttműködve hozta létre az ACV biztonsági csomagját a legújabb infravörös, fémérzékelő, radar, lézer és videó technológia felhasználásával a mások biztonsága és a problémamentes működés érdekében egyaránt. Amennyiben a traktor akadályt érzékel az útjában, akkor megáll és figyelmeztetés jelenik meg a tulajdonos számítógépén felajánlva a választási lehetőségeket, hogy a traktor hogyan reagáljon – várjon emberi beavatkozásra, kerülje meg az akadályt, vagy amennyiben az akadály csak pl. egy szalmakupac, akkor haladjon át rajta. Amennyiben valami – például egy másik gép – keresztezi az útját, és halad tovább, akkor a robot traktor megáll, majd az akadály távozását követően továbbhalad. A GPS jel bármilyen kimaradása esetén a gép automatikusan megáll, de elhelyeztünk egy manuális leállító gombot is a kezelőfelületen.

Arra is lehetőség van, hogy a traktor „nagy adatokat”, mint pl. időjárás előrejelzéseket felhasználva maximálisan kihasználja az ideális körülményeket úgy, hogy a napszaktól függetlenül dolgozik, és automatikusan megáll, amikor egyértelművé válik, hogy az időjárás változása problémákat okozna, majd tovább folytatja a munkát, amikor a körülmények kellő mértékben megjavultak. Alternatívaként, ha az magánutakon megvalósítható, másik parcellára is átküldhető, ahol jobbak a feltételek – például lazább a talaj, vagy ott nem esett az eső.

“Míg az ACV jelenleg csak egy koncepció, a termékfejlesztés halad tovább, és az ebbe a tanulmány járműbe beépített technológia időszerű, és készen áll a valós helyzetekben történő alkalmazásra. Figyelemmel kísérjük az önműködő járművekre vonatkozó törvényi szabályozások alakulását, és fejlesztjük a közúti közlekedésre vonatkozó területet, valamint keressük a lehetőséget a munkagépek önműködő alkalmazásának optimalizálására.” – mondja Stuart úr.

”Az önműködő traktort Amerikában egy folyékony műtrágya kijuttató rendszerrel és teljes precíziós gazdálkodás opciókkal felszerelt 16-soros CASE IH 2150 szemenkénti vetőgéppel mutattuk be, amely DeltaForce vetőkultivátor talajnyomás vezérléssel és elektromos meghajtású V-set magadagolókkal, valamint az egyes vetőelemek előtt Clean Sweep szármaradvány terelő kerekekkel is el volt látva. Jóllehet, Európában nem kerül piacra, ez a legújabb gyártású CASE IH vetőgép és az ACV teljes körűen integrált traktor/munkagép megoldást nyújt. Fejlett vetési adatgyűjtő szenzorokat és szoftvert, vonóerő figyelő és egyéb munkagép teljesítmény felügyelő szoftvereket fejlesztettünk ki, és a jelenlegi traktorokon is rendelkezünk már pl. guminyomás figyelő rendszerekkel.”

“És mivel az önműködő traktorok nagyszerűen integrálhatók a meglévő géprendszerekbe, ezért nincs szükség a vállalkozások, vagy azok eszközeinek módosítására. Az önműködő traktorokat kiválóan használhatják a saját traktorukat vezető gazdák, akik így nem kell két gépkezelőt alkalmazzanak két traktorhoz, vagy a nagyon nagy gazdaságok, akik egyre nehezebben találnak megfelelő munkaerőt. Mivel a kulcsfontosságú technológia ára az idő múlásával csökken, ezért számítunk rá, hogy fokozatosan megjelenik a jelenleg használt gépekben is. Az önműködő járművekhez szükséges technológia nagy része, mint pl. az akadályérzékelés, már most is rendelkezésre áll, de csak viszonylag magas árakon. Mivel ezeket a technológiákat a gépjármű gyártók egyre szélesebb körben alkalmazzák, a költségek csökkenése várható.”

( Forrás: agronaplo.hu )

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com