was successfully added to your cart.

Kiváló évet zár a mezőgazdaság 2016-ban

By 2016-12-09Egyéb
ksh

8,5%-kal nőtt a mezőgazdaság kibocsátási volumene 2016-ban, amihez a növénytermesztési termékek termelése nagyobb, az állattenyésztés kisebb mértékben járult hozzá: előbbi volumene közel 13, utóbbié 3,1%-kal haladta meg az előző évit. A gabonafélék, az ipari növények, valamint az élő állatok kibocsátása húzta az ágazat teljesítményét, kiemelkedő termésmennyiséget takarítottak be többek között búzából, kukoricából, napraforgóból és repcéből is.

2016-ban az előző évihez képest:

A növénytermesztés kibocsátásának volumene közel 13%-kal emelkedett. A kukoricakibocsátás több mint harmadával nőtt, de a búza és az árpa is emelkedő volumennel járult hozzá a bővüléshez. A gabonafélék kibocsátása összességében közel ötödével haladta meg a 2015. évit. A napraforgó és a repce volumene is tekintélyes mértékben emelkedett, így az ipari növények kibocsátása összességében több mint ötödével nőtt. A takarmánynövények és kertészeti termékek kibocsátása az előző évihez képest nem változott jelentősen. A gyümölcsféléké ezzel szemben kis mértékben, a burgonyáé viszont számottevően csökkent. Utóbbinak jelentős árfelhajtó hatása is volt.

Az élő állatok kibocsátása 3,9, az állati termékeké 1,2%-kal bővült, az állattenyésztés teljes termelési volumene összességében 3,1%-kal emelkedett. A baromfi, a sertés, a szarvasmarha, az állati termékek közül pedig a tej kibocsátása is nőtt. Utóbbi áresése az előző évihez hasonlóan folytatódott, ami az egész termékcsoport árszínvonalát visszavetette.

mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 5,3%-kal nőtt. A volumen 8,5%-os emelkedése mellett az árak 2,9%-kal mérséklődtek. A növénytermesztési és az állattenyésztési termékek áresése is hasonló volt.

folyó termelőfelhasználás volumene kissé emelkedett (2,4%), árindexe hasonló mértékben, de ellentétes irányban változott. Az első adatok alapján a ráfordítások minden lényeges összetevője bővült.

bruttó hozzáadott érték előző évi áron 17, folyó áron pedig 13%-kal emelkedett. A mezőgazdaság éves munkaerőegységben kifejezett munkaerő-felhasználása 2,2%-kal csökkent.

A termelési tényezők jövedelme 16, a vállalkozói jövedelem 22%-kal haladta meg a 2015. évit. A termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme („A” mutató) 16%-kal emelkedett.

(  Forrás: ksh.hu )

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com