was successfully added to your cart.

Ha nincs örökös, bajban a családi gazdaság

By 2017-01-12Egyéb
PEZ_8312-edited_030714_1_4c
Márpedig a legtöbb fiatalnak nincs sok kedve a mezőgazdasági termeléshez. Talán a precíziós gazdálkodás meghozza a kedvüket a gazdálkodáshoz.

A Brit Farmerszövetség (NFU) közelmúltban végzett vizsgálata szerint az Egyesült Királyság farmereinek kevesebb mint 40 százaléka rendelkezik effektív öröklési tervvel, annak ellenére, hogy a megkérdezettek nagy többsége különösen fontosnak tartotta a családi farmok rendszerének fenntartását – olvashatjuk a farminguk.com hírportálon. Ez azt jelenti, hogy az agrárgazdálkodás az országban bizonytalan jövő elé néz. A probléma számos tényezőre vezethető vissza, viszont az EU szinte valamennyi tagországában fennáll, és veszélybe sodorja az ágazat munkaerő-utánpótlását.

A mezőgazdasági termelés ugyanis akkor lehet igazán sikeres, ha hússzútávú gondolkodásra, stratégiára épül. A tejtermelést vagy a marhahizlalást, illetve az ültetvényes gazdálkodást nem lehet egyik évről a másikra sem elkezdeni, sem felszámolni. Ezért az NFU szerint a mezőgazdaság nem egy egyszerű üzlet, sokkal inkább egy életforma, amely generációkon keresztül öröklődik.

gazdaság

A gazdaságoknak hosszútávra kell tervezniük – fotó: Shutterstock

Magyarországon az agrárközgazdasági szakirodalom alig foglalkozik az öröklés kérdésével, azt legfeljebb jogi problémának tekinti, holott a lényeg azon messze túlnő, és főleg a családok létszámának csökkenésével függ össze. A földtulajdonos akkor tud igazán okszerű, tervezett gazdálkodást folytatni, ha tudja, hogy ezzel gyermekei, sőt unokái jövőjét is megalapozza. Ha viszont a családban egy vagy két gyerek van, azok szívesebben választanak értelmiségi pályát, és nem törődnek a jóval nagyobb kötöttségekkel járó gazdálkodással.

Fentiek alapján célszerű lenne megoldási lehetőségeket keresni, és találni, mielőtt a problémának súlyosabb következményei lennének. Talán a magasabb iskolázottságot igénylő és jóval kisebb fáradsággal (kényelmesebben) végezhető precíziós gazdálkodás meghozza ehhez a magyar fiatalok kedvét is.

 

( Forrás: agroinform.com )

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com