was successfully added to your cart.

Józsi igazolványkép

Riport készült ügyvezetőnkkel az Agrárium szaklapban!

Kövesdi Józsefet a Senit Kft ügyvezetőjét kérdeztük:

“– Mi késztetett egy ipari, építőipari területen sikeres céget, hogy a mezőgazdaság felé forduljon?

– Július 1-én lett 11 éve, hogy útjára indítottam a Senit Kft.-t. Az elmúlt időszakban a hazai gazdasági élet szinte minden területén dolgoztunk. Elektronikus biztonsági rendszereket és informatikai rendszereket terveztünk, telepítettünk és üzemeltetünk. A Senit Kft. teljesítményéből hűen mérhető volt, merre tart a gazdaság. Kezdetben, nagy bevásárlóközpontok (Westend, Campona, Ázsia Center, Polus Center), ipari beruházások (Mercedes, Kecskemét), később közigazgatási épületek (Bírói Akadémia), kórházak, oktatási intézmények, EU-finanszírozásban megvalósult projektek kivitelezésében vettünk részt. Munkánkat az építőipari szolgáltatási láncban alvállalkozóként végeztük, ami egyre kevésbé tette lehetővé megmutatni azt az értékrendet, amelyet a Senit Kft. képvisel.

Értékeink a szakmai hozzáértés, innovatív előremutató megoldások és megbízhatóság.

A Senit Kft. pénzügyi stabilitását és megbízhatóságát egy nemzetközi minősítő cég, a Bisnode „A” minősítéssel ismerte el, amelyre a vállalkozások mindössze 7%-a jogosult. Büszkeséggel tölt el, hogy mi beletartozunk ebbe jól teljesítő csoportba. A célom, hogy olyan ügyfélkört alakítsunk ki, akik a Senit Kft. által nyújtott hozzáadott értéket megbecsülik. Innovatív gondolkodásunk olyan partnereket vonzott, akik az együtt gondolkodáson túl szeretik a korrekt együttműködést.

A lehetőség szembe jött, felkérést kaptunk egy egyetemi tangazdaság szarvasmarhatartó telepén kamerás megfigyelő rendszer megvalósítására. Szakmai kíváncsiság vezértelt, hogy megtudjam, miért invesztál egy mezőgazdasági cég nagy értékű megfigyelő rendszerbe. A vezérigazgatótól kapott válaszok meggyőztek arról, hogy a mezőgazdaságban jelentős értékeket kezelnek, amely biztosítja ennek a beruházásnak a gyors megtérülését.

Új lehetőséget láttam az agrárium kiszolgálásában. Ezután már tudatosan, fókuszáltan kerestük a kapcsolatot mezőgazdasági cégekkel. Az új lehetőségek egyben új kihívásokat is jelentettek, hiszen a mezőgazdaság tevékenysége rendkívül szerteágazó, így az igények is különbözőek. A korábbi ipari telepítéseken szerzett tapasztalatunk segített olyan eszközparkot kiválasztanunk, rendszereket felépítenünk, amelyek megfelelnek a mezőgazdaságban jellemző üzemi körülményeknek. Az agrárium részére kialakított rendszerek és az abban alkalmazott kivitelezési módszertan is jelentősen eltért cégünk korábbi tevékenységétől ezért a mezőgazdasági partnereink igényeinek való jobb megfelelés érdekében a cégben külön ágazatot hoztunk létre AGRÁRSECURITY néven. Ebben az ágazatban elsősorban a nagy kiterjedésű, vezeték nélküli kamerás megfigyelő és beléptető rendszereinket értékesítettük és telepítettük. Partnereink folyamatosan használva új ötleteket adtak a bővítéshez, és így új felhasználási területeket vontunk be a tevékenységünkbe.

Az AGRÁRSECURITY által telepített rendszerek kivétel nélkül informatikai (IT) alapokra épültek. Mezőgazdasági ügyfeleink visszajelzése segített ahhoz a felismeréshez, hogy a biztonsági felhasználáson túl más feladatok megoldására is tudjuk alkalmazni a kialakított informatikai ökoszisztémát.

Az OKOSFARM koncepció ötlete innen származik.

– Mit jelent az, hogy „okos” egy farm?

– Először is megvizsgáltuk, milyen problémákkal küzdenek a gazdálkodók, és miben tudunk segíteni nekik. Főként a következő nagyobb témakörök merültek fel:

  •       A szakképzett munkaerő  hiánya, illetve a meglévő munkaerő hozzáállási problémái, emberi mulasztásai.
  •       Amennyiben a vezető személyesen nincs jelen, sokszor nem megfelelően történnek a folyamatok.
  •       A telephelyek nagyméretűek, esetenként egymástól távol helyezkednek el, ami az állandó szakemberi     jelenlétet még inkább ellehetetleníti.
  •       Későn kapnak információt az üzemi problémákról, így tolódik a beavatkozás, és mindez komoly károkat     okozhat.

Mindemellett az agráriumban az elmúlt években nagy értékű technológiai beruházások történtek. A gazdálkodók a tevékenységükhöz kapcsolódóan specializált, automatizált rendszereket építettek ki, amelyek hatékonyabbá, pontosabbá teszik a tevékenységet.

Azonban ezek a technológiák szigetszerűen egy adotthelyen működnek, és elsősorban a szakemberek munkáját teszik könnyebbé. Nem biztosítanak elegendő információt a vezető számára.

Az OKOSFARM koncepció pontosan ezt teszi.

Első lépésben kiépítünk egy alap informatikai infrastruktúrát, ökoszisztémát, azaz „felokosítjuk a farmot”. Ez biztosítja a stabil, nagy sebességű adatkommunikációt a gazdálkodó telephelyén. A különböző funkciójú épületek összeköthetők, és a telephelyek közötti adatkapcsolat is megoldható.

– Miért jó az önök tevékenysége a gazdáknak, és mi előnyük származik belőle?

– Az alap infrastruktúra kiépítését követően a gazdálkodó igényének megfelelően költséghatékonyan, lépésről lépésre kerülnek telepítésre a gazdálkodó igényének megfelelő speciális alkalmazások. OKOSFARM megoldás lehet a személyzet munkáját ellenőrző rendszer, vagy a technológiát támogató és beavatkozó alkalmazás. Az információ pedig késedelem nélkül „Real Time” rendelkezésre áll mindazon személyek számára, akik különböző szintű döntéseket hoznak, megteremtve ezzel az azonnali beavatkozás lehetőségét. Jelenősen csökkenthető az információ megszerzésére fordított munkaidő, amely megalapozott döntési helyzetet teremt akár egy szakember, akár a vállalkozás vezetője számára.

Az OKOSFARM használatával az információ nem helyhez kötött, bárhol elérhetővé válik. Mobil elérés segítségével a mezőgazdasági vállalkozás vezetője akár a nyaralásáról is betekinthet, beavatkozhat az OKOSFARM működésébe.

– Mondjon, kérem, néhány konkrétumot, amelyre az önök rendszere megoldást kínál.

– Az első két évünkben a legnépszerűbb megoldásunk a korszerű, HD minőségű megfigyelőrendszerek telepítése volt, hiszen a gazdálkodó szakavatott szeme számára ez biztosította a legtöbb információt.

Vagyonvédelmi szempontból sok esetben a költséges élőerős őrzést is kiváltotta vagy racionalizálta. A legtöbben azonban a belső ellenőrzés és a technológiai folyamatok felügyelete miatt alkalmazzák, mint például az üzemanyagkút megfigyelése, a mérleg használatának megfigyelése, vagy technológiai oldalról a takarmánybetárolás, az állatok gondozása, illetve a különböző termelő területek felügyelete, mint a fejés vagy a vágóhíd. Az OKOSFARM informatikai hálózatán azonban ez a megoldás csak egy lehetőség a sok közül.

Képesek vagyunk az egyes istállókban, magtárakban, de akár a szénabálák belsejében is hőmérséklet- felügyeletet megvalósítani. A rendszer képes jelezni kritikus értékek elérését, és akár automatikusan indíthat egy ventilátort vagy fűtőberendezést is.

Ezt a technológiát alkalmazzuk a világítás és egyéb áramfelvételt generáló berendezésekkel, mint például egy szivattyú vagy egy trágyaszeparátor. Mindezek állapotfelügyelete komoly energiahatékonyságot jelent, illetve időben be tudunk avatkozni, ha egy létfontosságú berendezés leállt. A beavatkozás itt is lehet automatikus. Ezek a rendszerek is mind az OKOSFARM infrastruktúráját használják, ezért nagyon költséghatékonyan telepíthetők, nem szükséges szigetszerű, szeparált rendszerekbe beruházni, hiszen azoknál a használati értékük is magasabb.

– Milyen terveik vannak a jövőre nézve?

– Az informatika, a mobil kommunikáció fejlődésével lépést tartva speciális, a mezőgazdasági szereplők számára szeretnénk fejleszteni termékeket, és alkalmazásokat, amelyek egyszerű és használható eszközt adnak a kezükbe problémáik megoldására. Továbbiakban is folyamatosan fejlesztünk a partnereink igényei alapján.

Azon dolgozunk, hogy pályázat kompatibilis megoldásokat kínáljunk és segítséget nyújtsunk ügyfeleinknek mind a műszaki, mind pedig az adminisztrációs oldalon.”

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com