was successfully added to your cart.

tree-200795_1920

A mezőgazdaság is felismerte a digitális fejlődés szükségszerűségét

 Az információs és kommunikációs technológiai (IKT) eszközök, és egyéb technológiák már nélkülözhetetlenek egy bizonyos szint felett a gazdasági életben.  Egy országos felmérés is alátámasztja, hogy az agrárium vezetői is felismerték és keresik a technológiai fejlődés lehetőségeit. Az OKOSFARM koncepciói pedig segítik, hogy ezen az úton elindulva, megelőzzük a veszteségeket, kiaknázzuk az ágazatban rejlő kapacitásokat, ezáltal nagyobb hasznot termeljünk.

“A magyarországi vállalkozások 91%-a használt számítógépet, és mintegy 88%-uk csatlakozott az internethez 2014-ben a KSH legfrissebb adatai szerint. A vállalkozások közel 85%-a rendelkezett helyhez kötött széles sávú internetkapcsolattal, és folytatódott a mobil széles sávú kapcsolat (59%) használatának terjedése is, ami 9,2 százalékponttal növekedett. Már a vállalkozások által leginkább használt, helyhez kötött széles sávú internetkapcsolat területi eloszlásában sincsenek jelentős különbségek: 2014-ben a legmagasabb használati aránnyal (90%) Közép-Dunántúl, a legalacsonyabbal (84%) Észak-Alföld rendelkezett (KSH: Infokommunikációs (IKT-) eszközök és használatuk a háztartásokban és a vállalkozásokban, 2014).

Nem meglepő tehát, hogy a mezőgazdasági árutermelő gazdaságok döntéshozóinak körében nagyarányú az IKT-eszközök használata. Ahogyan talán az sem okoz meglepetést, hogy a negyvenévesnél fiatalabb korosztály esetében magasabb mobileszköz-használati értékeket kapunk, mint az idősebb generációnál. Arányaiban a legnagyobb különbséget a táblagépek (40%) és az okostelefonok (31%) használatában mértük, míg a GPS-használatban mutatkozott a legkisebb (9%) aránykülönbség. Asztali számítógépet viszont nagyobb arányban használnak a negyvenen túli generáció (68%) képviselői, mint a náluk fiatalabbak (59%).

grafikon

Az internethasználó döntéshozók 98%-a legalább hetente csatlakozik a világhálóhoz, 94%-uk pedig legalább hetente fogad, illetve küld e-mailt. Az internetbanki szolgáltatások használóinak aránya a döntéshozók között 78%, a rendszeres felhasználók aránya azonban ettől még 20 százalékponttal elmarad (58%). A megkérdezettek mindössze 14%-a nyilatkozott úgy, hogy online banki szolgáltatásokat a jövőben sem tervez igénybe venni.

internetbank használata

Az AgroStratéga 2015-ben már negyedik alkalommal indította útjára azt a kutatást, amelynek kérdőíve a mezőgazdasági termelést hivatásszerűen, árutermelés céljából folytató egyéni gazdálkodók és cégvezetők szakmai információszerzési szokásaival, valamint jövőképével kapcsolatos kérdéseket tartalmazza.”

“A minta nagysága 1448 fő. A mintában kizárólag a hivatásszerűen, azaz árutermelés céljából gazdálkodók jelennek meg, mivel ők a kutatás célcsoportja. Így a minta nem a teljes agráriumról ad képet, hanem a mezőgazdaságilag hasznosított terület döntő hányadát (közel 5 millió hektárt) művelő és területalapú, illetve zöldítési támogatásban részesülő több mint 174 ezer gazdaságot reprezentálja. A kérdőívkitöltők által művelt terület nagysága összesen több mint negyedmillió hektár, átlagos birtokméretük pedig 179 hektár.”

Az országos felmérés eredményeit bemutató kiadvány IDE kattintva letölthető”

Forrás: agroinform.com  (Pólya Árpád – Varanka Mariann)

 

Amennyiben szeretné megtudni, hogy az ön gazdaságában hogyan lehet használni a modern technológiákat, keresse tanácsadó kollégáinkat. 70/932-55-49

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com