was successfully added to your cart.

sun-147426 (1)

Manapság már olyan nyarakat élünk, melyeken jó pár tikkasztó, ember és állatot egyaránt megviselő hőmérséklet fölé megy a hőmérő mutatója.

Összeszedtem pár trükköt, ami klíma nélkül is enyhülést hozhat.

  • Folyadék! Nem győzik eleget mondani, hogy ilyenkor sok-sok vizet kell inni. Szerintem téves az az elmélet, miszerint a jó hideg folyadék a legjobb a hűtésre. A nálunk melegebb éghajlaton élők nem véletlenül isznak ilyenkor meleg teát. A hideg bekerülve a szervezetünkbe azonnali utasítást ad az agynak a fűtésre, hogy az „üzemi hőmérséklet” lecsökkent, így ahelyett, hogy jótékonyan lehűtene, nagy erővel fűteni kezd. Ugye nem ez a cél. A hideg innivaló rövidtávon szuper enyhülést hoz, de egyébként nem célravezető. Kerüljük az alkoholt, mert jobban „üt” mint enyhébb időben.

Javaslatom: Ha nem is forró, de meleg, vagy legalább testhőmérsékletű bőséges folyadék bevitele. A hideg palack a tarkónkon, vagy bármely testrészünkön jobb hatással van 😉

  • Fontos az öltözet.

Javaslatom: Szellős ruházat! Tiszta pamut a legjobb, lehetőleg fehér színben, hogy visszaverje a nap sugarait. Erősen kerüljük a testhezálló és a műszálas ruhákat!

  • Hol legyünk?

Javaslatom: A legjobb ilyenkor a pincében való tartózkodás, a légkondicionált helyiségek, vagy aki megteheti, egy nyíltvizű tavakban hűtse le magát. Nyugodtan lehetünk akár órákig a vízben, de vigyázzunk a leégésre!

  • Aki nem tud a fenti lehetőségekkel élni és a meleg otthonába kényszerül, nekik is van ötletünk!

Javaslatom: Már nagyanyáink is a tarkójukon vizes törölközőkkel vészelték át a rekkenő hőséget, mit sem évült ez a praktika! Jó hatással van a teljes vizes ruhás lét, ami elsőre erős szisszenéssel jár, de a hőelvonás miatt igen jó hatásfokkal hűt. Én éjjelre is magamra húzom a „vizeslepedőt”, természetesen csak enyhén nedvesen! Akár a frissen használt vékony törölköző is jó hatással van. A kád langyos vízben való ücsörgés, is megadja a nyaralás feelinget, csak erős képzelőerő és egy jó könyv kell hozzá! Kisöccse, lábáztatás is jó érzetet ad. Lehet a vízbe tenni sót, persze csak olyat ami nem tartalmaz hozzáadott adalékot! Most amikor a „túlélés a cél, nem ajánlom az 1kg só 1 kád víz szuper tisztító hatását, mert ezzel még tovább fokozzuk a fáradtságérzetet! Érdemes éjjel szellőztetni és nappal a redőnyöket lehúzva kint tartani a meleget. A ventilátor nagyszerű találmány, használjuk bátran! Fontos, hogy az érzet hűvös, de ténylegesen nem változtat a hőmérsékleten. Elődje, a legyező is segít az érzeten. Hallottam, hogy van, aki a szagelszívót használja ilyenkor hűtésre, egyáltalán nem javasolom, hisz az a kinti meleg levegőt szívja be, így tényleges eredményt nem érünk el vele.

  • Fürdés

Javaslatom: Ahogy már írtam a kádban való fürdés igen jó hatásfokkal hűt. Sokat tusoljunk, bizarr gondolat, de aki használja, imádja a hatása miatt a hideg/meleg váló zuhanyzást. Ilyen melegben a langyos és hideg váltását javasolom. Szintén sziszegő és jajongó hangok szokták kísérni, de egy darabig jól érzi magát utána az ember. J

Nem javasolom a testápoló használatát, mert az még fokozza a meleg érzetet, ha száraznak érezzük a bőrünket, ne töröljük meg, hanem hagyjuk megszáradni, + nem kell mindegyik tusolásnál tusfürdőt, vagy szappant használni. A tusfürdő ebben az esetben lehetne olajgyöngyös, ami egyből hidratál.

  • Étel

Javaslatom: Nem ez a töltött káposzta ideje!!! Csak könnyű, lehetőleg húsmentes ételt fogyasszunk és sok nyers zöldséget/gyümölcsöt. A hideg gyümölcsleves jólesik, de a könnyű zöldséglevesek ideje is most lehet. Ebben a melegben nem fokozzuk a hőt a lakásba, inkább hajnalban főzzünk, de legjobb a kinti grillezés, vagy netán a fagyasztóban fellelhető és szabadlevegőn kiolvadó készételek, főzelékek. A fagyasztott ételekkel két legyet ütünk egy csapásra, a kiolvadásával hűt és a gyors mikrohullámú sütős megmelegítésével pedig nem melegíti a lakást tovább. (Jómagam mikro ellenes vagyok, amikor lehet kerülöm, de van amikor igen praktikus tud lenni, pl.: most) sajnos a kávé és a csoki is csak ront a melegünkön, de vannak veszélyek, amiket lehet vállalni 😉

 

Remélem tudtam segíteni az forróság elviselésében. Hamarosan az állatok és a hőség kezeléséről írok!

Aki tud még praktikákat, írja meg nekünk!

Örvényesi Tira

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com