was successfully added to your cart.

A magyar mezőgazdaság idén történelmi rekordokat ért el

By 2016-11-29Egyéb
4-abra_0

A magyar mezőgazdaság termelése 2016-ban történelmi rekordokat ért el – mondta Fazekas Sándorföldművelésügyi miniszter szerdán az M1 Ma reggel című műsorában, a betakarítás befejezése kapcsán.

Példaként említette, hogy az Európai Unió legnagyobb napraforgó termelője lett Magyarország ebben az évben, a mintegy 3 tonna hektáronkénti termésátlag világrekord. Az idei 9 millió tonna kukorica össztermés a második legjobb a történelemben, repcéből is történelmi rekord született a 3,2 tonna termésátlaggal, az őszi búzánál 5,4 tonna a hektáronkénti hozam.

A miniszter kijelentette: biztosított a kenyérgabona, a vetőmagellátás, a takarmányozás, és exportra is jut bőven a mezőgazdaság termeléséből. A miniszter elismeréssel szólt a magyar gazdákról, akik nagy odafigyeléssel, hozzáértéssel művelik a határt, az eredmények szaktudásukat és az elmúlt éves fejlesztéseket egyaránt dicsérik. Fazekas Sándor hangsúlyozta: a terméstöbblet egy részét exportra szállítják, illetve egyre nagyobb mértékben feldolgozza azt az ipar.

A mezőgazdaság a magyar gazdaság egyik alapja – fogalmazott az agrárminiszter – a tágabb értelemben vett agrobiznisz az ország gazdasági teljesítményének 25 százalékát alapozza meg. Az idei GDP-adatok mutatják, hogy a bővüléshez 20 százalékkal járul hozzá a mezőgazdaság, fontos a foglalkoztatásban is, az elmúlt öt évben 50 ezer új munkahely jött létre az agráriumban – mondta.

Fazekas Sándor szólt arról is, hogy a sertéspiac biztatóan alakul, a tejpiacon elkezdődött a felvásárlási árak emelkedése, de még nem érte el az uniós szintet, de bízik abban, hogy méltányos árszerkezet alakul ki a tejpiacon is.

 

( Forrás: MTI/FM Sajtóiroda )

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com